Správy

Zima sa hlási o slovo: Podtatranskí cestári už začínajú so zimnou údržbou

Hoci podľa kalendára máme len začiatok októbra, podtatranskí cestári sa už pripravujú na najťažšie obdobie roka. Aktuálne štartujú zimnú údržbu ciest.

Ilustračný obrázok k článku Zima sa hlási o slovo: Podtatranskí cestári už začínajú so zimnou údržbou
Zdroj: TASR

Cez naše územie prechádza studený front spojený s tlakovou nížou. Za ním k nám od severu začne prúdiť studený arktický vzduch. V dôsledku toho sa v najbližších dňoch očakáva prevažne veľká oblačnosť, na mnohých miestach dážď, večer a v noci na miestach s nadmorskou výškou od zhruba 1400 m, neskôr od 1100 m zrážky snehové.

Pod vplyvom ochladenia môže najnižšia nočná teplota na viacerých miestach klesnúť pod 0°C. Na viacerých miestach sa môže vyskytovať prízemný mráz. Informoval o tom riaditeľ Správy a údržby ciest PSK pre oblasť Poprad Marián Barilla.

„Aj keď zimnú údržbu ciest oficiálne začíname 1. novembra, našu činnosť neriadi kalendár ale príroda. Vzhľadom k nepriaznivým prognózam počasia aktivujeme od dnešného večera v okresoch Poprad a Kežmarok na nami spravovaných cestách výkon zimnej údržby ciest. Naši vodiči budú pripravení v denných aj nočných zmenách okamžite reagovať na aktuálny vývoj počasia,“ uviedol Barilla.

Prvé zásahy podľa Barillu cestári očakávajú na Ceste Slobody vo Vysokých Tatrách, od Podbanského až po Tatranskú Kotlinu a na ceste od Tatranskej Kotliny smerom na poľskú hranicu, Ždiar, Podspády a Tatranskú Javorinu.

Na cestách treba byť opatrný

Riaditeľ podtatranských cestárov verí, že vodiči budú predvídať situáciu na cestách a brať do úvahy vplyvy nepriaznivého počasia. Ani pri plnom nasadení techniky a zamestnancov nie je možné pri veľmi nepriaznivom počasí ošetriť cesty k všeobecnej spokojnosti v celom podtatranskom regióne.

„Opatrnosť a vzájomná ohľaduplnosť je na prvom mieste. Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v zimných podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam. Špeciálne vyzývam k maximálnej opatrnosti tých motoristov, ktorí majú na svojich autách ešte letné pneumatiky,“ uzavrel riaditeľ cestárov.

foto: ilustračné

Zdroj: SaÚC PSK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM