Martin Sýkora Komunálne voľby

Dujava tvrdí, že počet obyvateľov klesne pod 50 000 v roku 2019!

Kampaň začala, kandidáti tasia zbrane. Mesto Poprad podľa jedného z nich zrejme budúci rok spadne pod hranicu 50 000 obyvateľov a príde o peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Dujava tvrdí, že počet obyvateľov klesne pod 50 000 v roku 2019!
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

Katastrofický scenár

Mesto Poprad zrejme budúci rok spadne pod hranicu 50.000 obyvateľov a príde tak o viac ako 1,2 milióna eur ročne z podielových daní. Tvrdí to Peter Dujava, kandidát na primátora, pričom vychádza z údajov Štatistického úradu SR. Mesto tvrdí, že takýto scenár nehrozí. „Poprad mal ku 31. decembru 2017 51.486 obyvateľov a priemerný ročný úbytok obyvateľov mesta sa pohybuje na úrovni 200 až 300 ročne. Mesto zaktualizovalo počet obyvateľov a je nás zarážajúco málo a úbytok za prvý polrok 2018 predstavuje rekord. Z mesta odišlo až 1232 obyvateľov, napriek tomu, že sa v Poprade narodí viac ľudí, ako umrie,“ uviedol Dujava. Radnica sa bráni, že k 31. decembru 2017 mal Poprad podľa oddelenia evidencie obyvateľstva na mestskom úrade 50 416 obyvateľov a k 30. júnu ich bolo 50 252.

„Aktuálny pokles teda predstavuje 164 obyvateľov a nie o 1232 ako vyrátal pán Dujava,“ reaguje hovorca mesta Poprad Marián Galajda s tým, že teda nejde o žiadny rekordný pokles.

Radnica podnikla opatrenia

V súvislosti so snahou stabilizovať počet obyvateľov mesto rieši situáciu systémovými krokmi a snaží sa vytvoriť podmienky pre individuálnu a hromadnú bytovú výstavbu. „Mestské zastupiteľstvo v tejto súvislosti schválilo zámer prenájmu pozemkov pre spoločnosť, ktorá vlastní územné rozhodnutie a stavebné povolenie na výstavbu bytov v lokalite Juh IV,“ upozornil Galajda. Juh IV sa zároveň pripravuje systematicky na ďalší rozvoj definovaním trás komunikácií a pripojenia na technickú infraštruktúru. Mesto zároveň prijalo aktualizáciu územného plánu, čím definovalo priestory na reálnu výstavbu rodinných domov z hľadiska pripojenia na infraštruktúru. Zároveň sa v lokalite Turnička začali aj jednoduché pozemkové úpravy, na základe čoho pripravia aj konkrétne pozemky na individuálnu bytovú výstavbu. „V rámci týchto zmien boli zahrnuté aj rozvojové zámery súkromných developerov, ktorí pripravujú výstavbu ako rodinných, tak aj bytových domov v Matejovciach a na Kvetnici,“ doplnil hovorca.

Zdroj: TASR

Príde Poprad o peniaze?

Hranica 50 000 obyvateľov je podľa Dujavu pre mesto dôležitá z hľadiska rozpočtu a príjmov do mestskej kasy. „Príjmy samosprávy v Poprade sú na úrovni 42 miliónov eur, pričom podielové dane tvoria takmer polovicu. Tie sa vypočítavajú na základe vzorca, kde ako jeden parameter vstupuje počet obyvateľov. Ak je počet obyvateľov nad 50.000, tento parameter je vo výške 1,13, ak je pod touto hranicou, tak dosahuje 0,94,“ konkretizoval Dujava s tým, že v číselnom vyjadrení príde mesto Poprad o viac ako 1,2 milióna eur každý rok. Dujava konštatoval, že je to komplexný problém a jedným jeho príčin je migrácia ľudí do susedných obcí, pre ceny a nedostatok pozemkov a bytov priamo v meste. "V okrese Poprad sa za posledné štyri roky dokončilo len 777 nových bytov, pre porovnanie napríklad v Prešove to bolo 2146,“ tvrdí Dujava a dodal, že za posledných päť rokov stúpol počet obyvateľov v okolitých obciach, ako napríklad Gánovce, Mlynica, Spišské Bystré o približne stovku, v Hranovnici dokonca o 216.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM