Monika Vengrínová Krimi

Falošná zbierka v uliciach Popradu: Podvodníci sa tvárili, že sú z Unicefu!

Ak radi a ochotne prispievate na zbierky rôznych neziskových organizácií na pomoc chorým, hladujúcim a podobne, zbystrite pozornosť. Predtým, ako vhodíte drobné do pokladničky, overte si, či neprispievate podvodníkom do ich vlastného vrecka.

Ilustračný obrázok k článku Falošná zbierka v uliciach Popradu: Podvodníci sa tvárili, že sú z Unicefu!
Zdroj: TASR

Ako informovala Mestská polícia v Poprade, aj na území nášho mesta sa pohybujú ľudia, ktorým nejde o dobro iných, ale len o to vlastné. V uliciach robia nelegálne zbierky, ktorých výťažok rozhodne nejde tam, kam tvrdia. „Cudzí štátni príslušníci disponujú rôznymi tlačivami, ktoré niekto vyrobil na počítači, resp. na farebnej kopírke. Tieto tlačivá predkladajú okoloidúcim, tvária sa, že sú hluchonemí a požadujú peniaze pre rôzne známe svetové nadácie. V Poprade takto išlo o UNICEF,“ prezradil náčelník Mestskej polície v Poprade Jaroslav Marušin.

Ako ďalej uviedol, ľudia im dávajú peniaze vo viere, že prostriedky skončia v tejto organizácii na pomoc ľuďom v núdzi. Polícia však upozorňuje, že tieto zbierky nie sú oficiálne a všetky peniaze končia u rôznych osôb pre vlastnú potrebu. „Je dôvodný predpoklad, že sa môže jednať aj o organizovanú činnosť určitej skupiny osôb,“ uviedol Marušin.

Polícia preto radí každému, kto takýmto podvodníkom nechce naletieť, aby sa presvedčil, či osoby vykonávajúce zbierku majú písomné poverenie na jej vykonanie, ktorá musí byť schválená Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky a či sú jednotne označené. Pre realizáciu zbierky na verejnom priestranstve je tiež potrebný súhlas majiteľa pozemku. „Ak majú občania pocit, že zbierka nie je legálna, majú kedykoľvek možnosť oznámiť tieto okolnosti na tel. číslo 159 a vyslaná hliadka preverí povolenie finančnej zbierky priamo v teréne,“ dodal policajný náčelník.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM