Martin Sýkora Správy

Kraj sa buchol po vrecku - milióny do historických budov! Prídu aj k vám?

Do rekonštrukcií vzácnych kultúrnych pamiatok investoval PSK za dva roky takmer 12 miliónov eur prevažne z vlastných a tiež úverových zdrojov Európskej investičnej banky.

Ilustračný obrázok k článku Kraj sa buchol po vrecku - milióny do historických budov! Prídu aj k vám?
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Prešovský samosprávny kraj oznámil, že v tomto roku pôjde do revitalizácie vzácnych objektov ďalších viac ako 3,1 mil. eur. Kde všade sa bude rekonštruovať?

Hrad Kežmarok – 1,3 mil. eur

Podstatne lepšie dnes vyzerá aj hrad Kežmarok. Jeho posledné opravy sa datujú do 80-tych rokov 20. storočia. Dlhé desaťročia sa tento jediný mestský hrad na Spiši borí so zavlhnutím múrov. Tento problém kraj začal systematicky riešiť v roku 2016. Na odvlhčenie múrov, novú fasádu a výmenu okien bolo v prvej etape použitých okolo 1,3 mil. eur. Z tejto sumy 250 000 eur predstavovala dotácia vlády, zvyšok kraj financoval z vlastných zdrojov.

Podtatranské múzeum v Poprade – 2,4 mil. eur

Prakticky od podlahy kraj za posledné dva roky zmodernizoval aj Podtatranské múzeum v Poprade, kde sa finalizujú stavebné práce. Išlo o komplexnú rekonštrukciu za 2,4 milióny eur, ktorej súčasťou bola aj príprava na novú expozíciu Kniežacej hrobky. Momentálne sa realizujú práce v exteriéri, kde pre návštevníkov bude vytvorený priestor na zaujímavé aktivity. Prípravy vrcholia aj pri tvorbe novej expozície, ktorá by sa už mala niesť v duchu múzea 21. storočia.

Ľubovnianske múzeum – hrad – 1,4 mil. eur

Prešovský samosprávny kraj pokročil aj v revitalizácii podhradia pod Ľubovnianskym hradom. Zatiaľ posledným zrekonštruovaných objektom je dom správcu, v ktorom boli pred dvomi rokmi vytvorené priestory pre vzdelávanie, depozitár či informačné centrum. Rozpočet stavby, na ktorú kraj získali nenávratný finančný príspevok v rámci ROP, dosiahol 770 tisíc eur. Rok predtým bol v podhradí zrekonštruovaný kaštieľ za takmer 590 tisíc eur, v ktorom dnes sídli riaditeľstvo múzea.

Zdroj: Gen. konzulát SR v Krakove

Meštianske domy v Bardejove a Spišskej Sobote – 1,2 mil. eur

Pracovalo sa aj na rekonštrukciách meštianskych domov. Napríklad v Bardejove, kde je PSK zriaďovateľom Šarišského múzea, išlo do obnovy pamiatok, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami, viac ako 800 tis. eur. Podobne bol zrekonštruovaný aj meštiansky dom v Poprade – Spišskej Sobote, kde je umiestnená pobočka Podtatranskej knižnice a náklady predstavovali 390 tisíc eur.

„V tomto tempe pokračujeme ďalej. Len v tomto roku sme v oblasti kultúry na obnovu budov, ktoré majú historickú hodnotu i veľký potenciál vyčlenili ďalších takmer 3,2 milióna eur. Podporíme napríklad rekonštrukciu barokového paláca na Hrade Ľubovňa, obnovy dežefiovského kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou i Vily Rákoci v Bardejovských Kúpeľoch a pokračujeme aj v odvhlčení hradu v Kežmarku. Rovnako pripravujeme projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu areálu Krajského múzea v Prešove,“ povedal predseda PSK Peter Chudík. Ako dodal, kraj vynakladá veľké úsilie na zatraktívnenie kultúrnych pamiatok, hradov a múzeí. Mnohé z nich sú totiž vstupnou bránou i pýchou miest a rovnako celého regiónu.

Zdroj: TASR

Investície PSK do historických objektov v roku 2017

Ľubovnianske múzeum -obnova Paláca Ľubomirských I. etapa 1 138 000 €
Šarišské múzeum Bardejov – obnova Vily Rákoci 915 000 €
Krajské múzeum Prešov – obnova objektov Múzea v Hanušovciach n/ Topľou 443 000 €
Múzeum Kežmarok – obnova hradu – II. etapa 431 000 €
Podtatranské múzeum – II. etapa 215 000 €
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM