Peter Handzuš Rôzne Správy

Stopy Jana Antonína Baťu vo Svite: Čestné meno pre školu a oslavy v meste

10.-15. september bude patriť oslavám 120. výročia narodenia zakladateľa mesta Svit Jána Antonína Baťu a 80. výročia vzniku odborného vzdelávania v tomto meste.

Ilustračný obrázok k článku Stopy Jana Antonína Baťu vo Svite: Čestné meno pre školu a oslavy v meste
4
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Počiatky odborného školstva vo Svite siahajú až do roku 1939, kedy bolo na žiadosť firmy Baťa vydané Ministerstvom školstva a osvety v Bratislave povolenie na založenie Baťovej školy práce. Postupom času okrem školy zameranej na chemické a strojnícke odbory vzniklo aj textilné učilište a v 60. rokoch 20. storočia existovali v meste tri rôzne stredné školy – Stredná priemyselná škola, Stredné odborné učilište chemické a Stredné odborné učilište textilné.

„Asi riadením osudu sa tieto školy v roku 2005 znova zlúčili do jednej, Združenej strednej školy a v roku 2008 škola v zmysle zákona zmenila názov na Stredná odborná škola,“ objasnila riaditeľka Strednej odbornej školy Eva Nebusová. Jej snom vždy bolo, aby bola škola pokračovateľkou Baťových tradícií a aby niesla čestný názov s jeho menom, pretože Jan Antonín Baťa neodmysliteľne patrí k mestu Svit.

Do 31. 8. 2018 si musela škola vybrať prívlastok, od 1. septembra sa k názvu pridá slovo polytechnická. „Tento prívlastok sme vybrali aj z toho dôvodu, že na škole sa vyučujú všetky odbory, ktoré súvisia s Baťom a ktoré do mesta priniesol práve on, ako napríklad chémiu, tlačový priemysel, polygrafia, podnikanie, doprava, manažment a marketing,“ uviedla Nebusová.

Baťov týždeň vo Svite 10.-15. septembra

„Na prípravách Baťovho týždňa, ktorý začne v pondelok 10. septembra, sa podieľa najmä Stredná odborná škola v spolupráci s mestom, ale aj členovia Klubu absolventov Baťovej školy a Basketbalový klub Iskra Svit. Stredoškoláci pripravujú na 10. a 11. septembra zaujímavé workshopy a prednášky, na ktorých je srdečne vítaná aj široká verejnosť,“ uviedla Lenka Faixová
z oddelenia komunikácie a marketingu mesta Svit.

Pondelok, 10. september sa bude niesť v duchu životného príbehu, diela a práce Jána Antonína Baťu. Utorok, 11. september bude venovaný Baťovmu systému vzdelávania a životu študentov vo vtedajšej Baťovej škole práce. Na ten si prídu zaspomínať aj jej absolventi. Streda, 12. september bude najmä o interaktívnej hre, v ktorej budú môcť žiaci využiť poznatky, ktoré získali počas predošlých dní. Pripravované aktivity budú prebiehať každý deň od 10.45 h v priestoroch strednej školy.

Oslavy vyvrcholia 13. septembra v Dome kultúry, kde sa o 14.00 h uskutoční slávnostná akadémia pod názvom „My a dedičstvo J. A. Baťu“. Stredná odborná škola zažije historický okamih, nakoľko jej bude slávnostné udelený nový čestný názov. Ten získala po dlhotrvajúcich náročných úkonoch na základe rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Po novom bude teda od 1. septembra 2018 oficiálny názov „Stredná odborná škola polytechnická“ a od 13. 9. 2018, po oficiálnom udelení čestného názvu„Stredná odborná škola polytechnická J. A. Baťu“. „Tejto výnimočnej udalosti sa zúčastní aj čestný hosť, vnuk Jána Antonína Baťu žijúci v Spojených štátoch amerických, John Nash Baťa s manželkou,“ dodala Lenka Faixová.

Záver týždňa od štvrtka do nedele (13. –15. septembra) bude už tradične patriť každoročnému medzinárodnému basketbalovému turnaju, v ktorom sa bude súťažiť o Baťov pohár.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM