Monika Vengrínová Rôzne

Týždeň po snehovej kalamite: Prečo jej odstraňovanie trvá tak dlho? Tu sú dôvody

Od snehovej kalamity prešiel presne týždeň. Mechanizmy i ľudské sily sú každý deň v uliciach a pracujú na jej odstránení. Napriek tomu, naše mesto stále nie je úplne vyčistené a jeho obyvatelia vyjadrujú nespokojnosť. Boli sme preto zvedaví, prečo vyčistenie od snehu trvá tak dlho.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň po snehovej kalamite: Prečo jej odstraňovanie trvá tak dlho? Tu sú dôvody
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Do zimnej údržby je zaradených 68 kilometrov mestských komunikácií a 32 kilometrov chodníkov z takmer 80 kilometrov, pričom zvyšok je v starostlivosti iných subjektov. Ako Poprad 24 informoval Peter Zastko zo Správy mestských komunikácií (SMK), v prípade intenzívneho sneženia je väčšina techniky nasadená do sprístupňovania príjazdov k zdravotníckym zariadeniam, na sprejazdnenie trás MHD a čistenie dopravno – nebezpečných miest. Až potom prichádzajú na rad ďalšie cesty a chodníky a až následne medziblokové priestory, menej frekventované chodníky a ako posledné odstavné plochy, parkoviská a účelové komunikácie.

„SMK už v piatok 30.januára večer posilnila zmeny tak, aby mohlo do ulíc vyraziť desať mechanizmov. Táto technika bola už v sobotu ráno 31.januára doplnená o ďalšie tri kusy techniky od externých dodávateľov. Postupne sa počet techniky zvyšoval až na súčasných dvadsaťdva kusov," uviedol Zastko.

Správa mestských komunikácií v Poprade má pre zimnú údržbu k dispozícii devätnásť ľudí, a to dvoch cestárov a sedemnásť vodičov mechanizmov. Podľa Zastka, v posledných rokoch neprepúšťala žiadnych pracovníkov. Ako ďalej dodal, súčasná kalamita však ukázala nevyhnutnosť obnovy vozového parku pracovných strojov, nakoľko sú, podľa jeho slov, aktuálne tri mechanizmy kvôli poruchám nepoužiteľné a ďalšie dva malé mechanizmy sú pri takomto veľkom snehu neefektívne.

Situácia je komplikovaná a vzhľadom na množstvo snehu, ktoré je potrebné z niektorých úsekov vyvážať, pretože ho nie je kam pluhovať, spôsobuje zdržania a z toho vyplývajúce problémy s pomalším tempom dočisťovania,“ uzavrel Zastko.

Takto snehovú kalamitu zachytili naši čitatelia pred týždňom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM