Monika Gécziová Šport

Najlepší športovci Popradu za rok 2018: Kto si odniesol ocenenie?

Mená najlepších športovcov nášho mesta za rok 2018 sú už známe. Mesto Poprad ocenilo najlepších z najlepších na slávnostnom odovzdávaní cien.

Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Poprad aj v tomto roku ocenilo najlepších športovcov – jednotlivcov, kolektívy, rozhodcov, športové podujatie i ľudí pôsobiacich v oblasti športu. O ocenených rozhodovala šesťčlenná odborná porota zložená zo športovcov, či už aktívnych alebo bývalých, a tiež športových novinárov, a to na základe úspechov dosiahnutých v minulom roku.

„Je dosť ťažké porovnávať výkony napríklad hokejistu s cyklistom, ale verím, že to spektrum bolo zvolené správne a ocenení boli tí najlepší z najlepších,“ uviedol po slávnostnom odovzdávaní cien viceprimátor mesta Poprad a zároveň člen poroty Štefan Pčola, ktorý sa ako bývalý vrcholový športovec vždy zasadzoval za ankety najlepších športovcov.

Päť druhých miest v kategórii mládeže

„Je dôležité, aby sa športová komunita stretla, porozprávala sa o svojich problémoch a do určitej miery pochopila jeden druhého, čiže jeden šport ten druhý. Zároveň pre mladých športovcov je, podľa mňa, dôležité vidieť nejaké vzory. A v neposlednom rade, aj keď športovec robí šport sám pre seba alebo pre výsledky, chce, aby aspoň morálne za ním mesto stálo a podporilo ho,“ povedal na margo dôležitosti konania sa tohto podujatia v našom meste Pčola s tým, aby všetci športovci, ktorí boli v uplynulom roku úspešní, vedeli, že sa na nich nezabudlo.

A úspešných športovcov máme v našom meste skutočne množstvo. Svedčí o tom napríklad udeľovanie titulu najlepší športovec v kategórii mládež do 18 rokov, kde porota udelila na druhom mieste hneď päť ocenení. Odniesli si ich člen Red Arrows Poprad Dávid Ivan, členka Karate klubu Shihan Veronika Jalowiczorova, členka Central Karate Klubu a 3AL Biketrial klubu Poprad Lea Kucová, člen Športového Klubu „CKM“ Poprad Matej Piga a členka Basketbalovej akadémie mládeže Poprad a Basketbalového klubu Poprad Ema Rodáková.

Športovci roka 2018
23
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Najúspešnejšia mládežníčka s druhým titulom

Prvé miesto v tejto kategórii už po druhýkrát porota udelila úspešnej plavkyni Tamare Potockej, členke KP Aquacity Poprad. „Rok 2018 bol pre mňa zatiaľ tým najúspešnejším. Som veľmi rada za tieto úspechy a verím, že tak budem pokračovať aj naďalej. Toto ocenenie je aj tento rok pre mňa veľkou poctou a som rada, že som úspešnou športovkyňou Popradu,“ uviedla Tamara, ktorej najväčším minuloročným úspechom bolo ôsme miesto na olympijských hrách mládeže v Argentíne.

Tretie miesto v kategórii dospelých si odniesla členka Karate Klubu Shihan Andrea Glatzová a druhé miesto patrí členovi Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Miroslavovi Šarymu, ktorý naše mesto reprezentuje v Hasičskom športe. V minulom roku získal na majstrovstvách sveta zlatú medailu a s popradským okresným riaditeľstvom získal i titul majstra Slovenskej republiky za celkové štyri disciplíny.

Skĺbiť prácu profesionálneho hasiča s tréningami a súťažami sa podľa neho dá celkom dobre: „Trénujem aj mimo pracovnej doby i počas nej, kedy máme vyhradené hodiny na to, aby sme sa udržiavali vo fyzickej kondícii,“ prezradil Šary a skromne dodal, že z nominácie na toto ocenenie bol sám prekvapený, nakoľko veľa ľudí o hasičskom športe nevie.

Športovec roka Dávid Bondra

Športovcom roka za rok 2018 sa v kategórii dospelých stal člen HK Poprad Dávid Bondra, ktorý sa však odovzdávania ocenení nemohol zúčastniť pre plnenie si reprezentačných povinností.

Najlepším športovým kolektívom mládeže sa stalo dorastenecké družstvo FK Poprad U19. „Je hlavne zásluhou chlapcov, že dosiahli taký historický úspech pre klub FK Poprad a postupom do prvej ligy spravili veľkú radosť všetkým fanúšikom popradského futbalu,“ pochválil svojich zverencov tréner Ján Blaháč.

Najlepší tím aj tréner v jednom

V kategórii športový kolektív roka dospelých si víťazstvo vyslúžilo družstvo mužov Curling Klub Poprad, ktorý tvorí štvorica bratov Pitoňákovcov. Najstarší z nich, František, si z odovzdávania cien odniesol aj titul najlepší tréner roka dospelých, ktorý minuloročnú sezónu zhodnotil ako veľmi úspešnú, a to ako v tíme, s ktorým získali už ôsmy titul majstra Slovenska, tak aj ako tréner slovenskej paralympijskej reprezentácie, ktorá dosiahla pekný úspech na paralympijských hrách v Kórei.

„Curlingu sa venujeme už pätnásť rokov a je veľká škoda, že keď sme začínali, nemali sme tu v Poprade curlingové ihrisko. Keby to tak bolo, dnes by sme tu určite stáli aj s olympijskou medailou,“ uvažuje úspešný športovec a tréner a dodáva, že ich úspechu sa divia nielen v Bratislave, ale aj v celej Európe, nakoľko trénovať môžu len na jedinom mieste na Slovensku a to v Bratislave. „Aj napriek tomu, že trénujeme málo, dosahujeme výborné výsledky. Asi nám bol talent na tento šport daný do vienka,“ dodáva aj za svojich bratov najstarší František.

Dve ocenenia im memoriam

Ocenenie v kategórii tréner roka u mládeže sa ušlo reprezentačnému trénerovi Milošovi Božíkovi, ktorý trénuje aj už spomínanú úspešnú plavkyňu Tamaru Potockú.

Porota ocenila aj športové podujatie roka, ktorým sa stal Svetový pohár v cyklokrose v kategórii C1 organizovaný športovým klubom ŠK „CKM“ Poprad. „Boli naň pozitívne ohlasy, takže to skúsime znova. A takisto sme v rokovaní s predsedom zväzu cyklistiky, že by sme do troch rokov mohli kandidovať na majstrovstvá Európy, kde už je záruka úplne všetkých špičkových pretekárov,“ prezradil organizátor pretekov Jozef Nazarej.

V kategórii Cena Fair play za celoživotné vystupovanie v duchu fair play bol in memoriam ocenený športový novinár Viliam Gretsch a ocenenie za celoživotný prínos k rozvoju športu v meste Poprad získal takisto in memoriam Ján Glajza.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM