Peter Handzuš Iné športy Šport

Green Rallye Tatry: Na štartovaciu rampu sa opäť postavia aj ekologické autá

Po minuloročnom úspešnom ročníku, ktorého sa zúčastnili takmer dve desiatky vozidiel, sa v termíne 3. - 5. mája bude konať 2. ročník GREEN RALLYE TATRY.

Zdroj: Dnes24.sk

Medzi aktuálne trendy vo svete automobilizmu v posledných rokoch patrí skúmanie možností alternatívnych pohonov, ktoré by mohli v budúcnosti nahradiť spaľovacie motory. Usporiadatelia tatranskej rally z AOS Klub Poprad držia s týmto prúdom krok, v minulom roku v rámci klasickej rally usporiadali premiérovo GREEN RALLYE TATRY pre vozidlá a hybridné autá s kombinovaným spaľovacím a elektrickým pohonom.

Po tratiach sa budú preháňať vozidlá poháňané čisto elektrinou alebo hybridné vozidlá kombinujúce klasický spaľovací motor a elektromotor. Zúčastniť sa môžu iba autá, ktoré sú spôsobilé na prevádzku na bežných cestných komunikáciách. Diváci budú mať jedinečnú príležitosť sledovať posádky nielen domáce, ale aj z Českej republiky vo vozidlách značky Tesla alebo Kia s výlučne elektrickým pohonom a aj stále sa rozširujúce hybridné vozidlá koncernu Toyota. Zaujímavosťou sú neveľmi rozšírené vozidlá Fisker a Zhidou. „Nejde o klasickú rally, ale o jazdu pravidelnosti, pri ktorej posádky absolvujú niektoré z klasických rýchlostných skúšok Rallye Tatry, okorenenú o špeciálne úlohy ako napríklad jazdu zručnosti, ale aj o spoločensko-kultúrne vyžitie v nádhernom tatranskom regióne pod slovenskými veľhorami, spojené s príjemnými gastronomickými zážitkami a relaxáciou vo welness,“ upresnil Stanislav Hanzeli, predseda organizačného výboru a riaditeľ rally.

Green Rallye Tatry: Na štartovaciu rampu sa opäť postavia aj ekologické autá
11
Galéria
Zdroj: Archív Rallye Tatry

Vlaňajší premiérový ročník v kategórii plne elektricky poháňaných vozidiel zvíťazila česká posádka Lukáš Hataš, Tereza Němcová na vozidle Tesla Model X90D. V kategórii hybridných vozidiel s kombinovaným spaľovacím motorom a elektrickým pohonom bol najlepší Ivan Marton na vozidle Fisker Karma. „Diváci uvidia účastníkov Green Rallye Tatry už v piatok 3. mája pri slávnostnom štarte pred OC Forum na námestí svätého Egídia v Poprade. Elektrické autá budú súťažiť oba víkendové dni v dvoch etapách. V sobotu sa objavia na rýchlostných skúškach Šuňava a Spišské Bystré a večer sa objavia na okruhu v Poprade. V nedeľu pôjdu v smere Magura jednu rýchlostnú skúšku. Pripravený budú mať obed na Štrbskom Plese, pre spoločenské vyžitie plánujeme golf v Malom Slavkove,“ povedal Peter Oravec, predseda AOS Klub Poprad a tajomník súťaže. Pre divákov to bude opäť jedinečná príležitosť vidieť na slovenských tratiach v akcii techniku, s ktorou sa ako bežní užívatelia stretnú v blízkej budúcnosti čoraz častejšie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM