Pavol Krupka Rôzne

Rok 2013 v Poprade: Ktoré kultúrne a spoločenské udalosti či úspešné projekty nás zaujali?

Zaujímavé, prínosné, atraktívne... Minimálne jedným z týchto prívlastkov sa dá označiť väčšina udalostí z oblasti kultúry v Poprade v roku 2013. To isté platí aj o rôznych projektoch z oblasti tretieho sektora. Mnohé z nich zmapoval aj náš portál, pripomenieme vám ich v tomto výbere.

Ilustračný obrázok k článku Rok 2013 v Poprade: Ktoré kultúrne a spoločenské udalosti či úspešné projekty nás zaujali?
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

V oblasti tretieho sektora a dobrovoľníctva sa núkajú do popredia tri významné udalosti, späté s našimi veľhorami, ale zasahujúce aj do oblasti kultúry:

  • Otvorenie galérie Encián na Skalnatom plese bolo projektom Tatranského okrášľovacieho spolku. Predstavuje jednoznačný prínos do oblasti prezentácie kultúry, navyše spojenej s pobytom v krásnom vysokohorskom prostredí.
  • Úspešné zavŕšenie obnovy historickej tatranskej električky Kométy, ktorá má potenciál stať sa jedným zo symbolov Vysokých Tatier. Zachovaniu a prevádzkovaniu tejto technickej pamiatky sa venuje Veterán klub železníc v Poprade.
  • Projekt Nemáme kamenné srdcia spojil desiatky detí z Popradu a z celého Slovenska v úsilí pomôcť ich chorým kamarátom. Bol tiež príležitosťou ukázať detskú umeleckú tvorivosť a prezentovať krásy našich veľhôr.

Uplynulý rok bol bohatý aj na rozmanité podujatia z oblasti kultúry, organizovaných Mestom Poprad, štátnymi kultúrnymi inštitúciami a umeleckými školami. Nás i vás zaujali najmä tieto:

  • Dni Dávida Husza. Podujatie po prvýkrát v takomto rozsahu pripomenulo niektorú významnú osobnosť Popradu. Dávid Husz (1813 – 1889) sa mohol dostať do povedomia naozaj každému, na uliciach mesta i pri rôznych spomienkových programoch.
  • Vzdelávací projekt Tatranskej galérie Hry s umením 2013 umožnil stovkám popradských detí doslova vstúpiť do obrazu a detailne sa zoznámiť s dielami minulých storočí a rôznymi výtvarnými technikami.
  • Tatranská galéria v Poprade pripravila aj ďalší vyhľadávaný program. Pri príležitosti výročia misie svätých Cyrila a Metoda usporiadala výstavu venovanú tvorbe umeleckej rodiny Rudavských. Počas troch mesiacov sa stretla s veľkým záujmom Popradčanov.
  • Popradčanov i širšiu kultúrnu obec tiež zaujala výstava v Podtatranskom múzeu Kniežacia hrobka z Popradu – konzervácia 2008 – 2012, ktorá verejnosti sprístupnila časť konzervovaných artefaktov z unikátneho nálezu z roku 2006. Výstava ešte prebieha, a to do konca januára 2014.
  • Prevažne v centre mesta sa odohrávalo aj tohtoročné kultúrne leto, na ktorom účinkovalo vyše 500 účinkujúcich a ktoré videlo odhadom 17 000 divákov. Magnetom pre nich bol aj záverečný program Leta v Poprade začiatkom septembra s účinkujúcimi z rôznych hudobných žánrov.
  • Z oblasti hudobného umenia naše mesto hostilo podujatia dvoch festivalov – Pontes a Musica nobilis. Na prvom koncerte Popradčania tlieskali speváckemu umeniu Angličanky Christiny Johnston, lákadlom druhého bol zasa slovenský husľový virtuóz Dalibor Karvay a jeho spoluhráči.
  • Pekné umelecké programy si pripravili aj dve popradské Základné umelecké školy. V apríli sa na treťom koncerte Popradskej hudobnej jari predstavili deti a pedagógovia zo ZUŠ na Letnej ulici. Celovečerný vianočný koncert ZUŠ na Štefánikovej ulici bol zaradený do tohtoročných Vianoc v Poprade, ale videli ho aj deti popradských základných škôl.
  • V lete sa uskutočnil aj ďalší ročník obľúbeného podujatia venovaného detskému folklóru. Festival detských folklórnych súborov z domova i zo zahraničia Krojované bábiky potešil a roztlieskali priateľov folklóru a tanca i náhodných okoloidúcich, pretože vystúpenia sa odohrávali pod holým nebom. Hlavným organizátorom festivalu bolo Podtatranské osvetové stredisko.

Opäť sa dostávame k podujatiam, organizovaným tretím sektorom. Občianske združenie Pre mesto pripravilo v mesiacoch jún a júl dve veľké kultúrno – prezentačné podujatia, ktoré sa stretli s veľkým záujmom Popradčanov i hostí.

  • Pripomeňme si na tomto mieste festivaly Viva Italia a Made in Slovakia. Obive akcie mali pestrý program a spájala ich podobná myšlienka. Odkazy na jednotlivé podujatia nájdete v našom archíve, najmä v sekcii Kultúra – Taliansky trh, koncert alpských horalov v Evanjelickom kostole, vystúpenie Babjakovcov… Na tomto mieste chceme vyzdvihnúť podujatie s vážnejším obsahom, ktoré pravdepodobne nemá v našom meste obdobu – symbolické stretnutie potomkov bývalých nepriateľov z čias 1. svetovej vojny spojené so spomienkou na hrdinov od Piavy, ktorá sa konala pri pamätníku v parku pri železničnej stanici.
  • Poprad sa stal v auguste aj zastávkou ojedinelého projektu Vlak Lustig. Pražskí herci priamo na peróne železničnej stanice v upravenom vagóne zahrali príbeh z čias nacistického prenasledovania.
  • Okrem historickej električky Kométa sa po slovenských koľajniciach preháňajú aj ďalšie technické zázraky svojej doby. Máme, samozrejme, na mysli popradský parný rušeň Papagáj a jeho mladších koľajových príbuzných, ktorých udržiava v chode tunajší Klub železničných historických vozidiel. Popradské historické vlaky v tomto roku absolvovali niekoľko jázd, z niektorých sme vám priniesli aj obrazové reportáže. Pripomeňme si dnes parnú jazdu na Hrad Ľubovňa a do poľskej Muszyny.
  • Bokom od kultúrneho diania neostala ani mestská časť Popradu Spišská Sobota. V auguste sa tu uskutočnil už desiaty ročník obľúbeného podujatia Sobotské dni starej hudby. Tunajšie neformálne občianske združenie, organizátor festivalu, v lete oznámilo, že Kostol sv. Juraja v Spišskej Sobote sa bude uchádzať o cenu Europa Nostra za obnovu tejto kultúrnej pamiatky.

Náš výber ukončíme podujatím s istým nádychom recesie, ktoré do popradského nákupného centra pritiahlo stovky divákov.

  • Halloweenska tanečná šou bola pravdepodobne prvým podujatím svojho druhu v našom meste. Na jednom mieste sa so spoločnou choreografiou predstavili desiatky popradských tanečníkov, ktorí sa zorganizovali sami a všetkým ukázali radosť z tanca.

Na fotografii: Medzinárodný festival Krojované bábiky 2013

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM